Važecká jaskyňa stále skrýva tajomstvá

15.10.2012 Liptovský Mikuláš

Važec 15. októbra (TASR) – Važecká jaskyňa, od ktorej objavenia uplynulo už deväť desaťročí, významné nálezisko kostí medveďa jaskynného, ukrýva ešte množstvo doteraz neobjavených prírodných skvostov, Paleontologický prieskum v jednej z najmenších slovenských sprístupnených jaskýň nie je podľa správcu Milana Orfánusa ani zďaleka uzavretou záležitosťou.

„Začiatkom tohto roka tu pôsobili študenti Univerzity Komenského z Bratislavy a Viedenskej univerzity a pokračovať by mali už v januári. To, čo sa našlo pri dávnejšom sprístupňovaní i v poslednom období, je len zlomok toho, čo ukrývajú tunajšie rozľahlé sedimenty. Pravdepodobne v nich spočívajú pozostatky ďalších živočíšnych druhov,“ uviedol pre TASR dlhoročný správca.

Návštevníci podľa sprievodkyne Viery Mlynárovej oceňujú fyzicky nenáročnú prehliadkovú trasu. „S jej absolvovaním nemajú žiadne problémy deti ani seniori. Hoci celý okruh meria iba 235 metrov, ponúka veľa pozoruhodností. Ľudia sú veľmi prekvapení, že okrem medveďa jaskynného sa tu našli aj kosti leva jaskynného či nosorožca srstnatého,“ skonštatovala.

Význam existencie sprístupnenej jaskyne pre rázovitú hornoliptovskú obec vyzdvihol starosta Rastislav Profant. „Je vítaným lákadlom pre turistov. Kedysi na jej priečelí svietil do diaľky rozmerný nápis Važecká jaskyňa. Podobný má snáď iba Hollywood. Podnikáme kroky na obnovu svojského označenia našej jaskyne, ktorú rozhodne stojí zato vidieť“ dodal starosta.
 

Vyberte región